Ετικέτες

, , , , , , , , , , , , , , , ,

φώτο

Ο Anthony Rogers είναι Βρετανός συγγραφέας, γνωστός στην Ελλάδα από τη μετάφραση του έργου του «Το ολίσθημα του Τσόρτσιλ. Οι επιχειρήσεις στο Αιγαίο, Κως – Λέρος 1943», ένα βιβλίο που αναλύει σε βάθος και με επιμονή στις λεπτομέρειες, όλα τα γεγονότα τα οποία πλαισίωσαν τη συμμαχική ήττα στα Δωδεκάνησα και τη Σάμο το φθινόπωρο του 1943. Το βιβλίο αυτό ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιων ερευνών του συγγραφέα σε Αγγλία και Γερμανία και δεν αναφέρει μόνο τα στρατιωτικά – στρατηγικά αίτια της γερμανικής κατάληψης της Δωδεκανήσου και Σάμου, αλλά και την ανθρώπινη διάσταση μέσα από τις συνεντεύξεις των συμμετασχόντων.

Τώρα έρχεται με ένα νέο καλαίσθητο βιβλίο με τίτλο “SWASTIKA OVER THE AEGEAN. September – November 1943”. Το βιβλίο είναι μια φωτογραφική καταγραφή των γεγονότων που συνέβησαν στα Δωδεκάνησα και τη Σάμο το φθινόπωρο του 1943. Γεγονότα που προκάλεσαν την τελευταία σημαντική γερμανική νίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο συγγραφέας ταξίδεψε πολλές φορές στα Δωδεκάνησα, γνώρισε αρκετούς Έλληνες και έγινε φίλος με πολλούς απ’ αυτούς. Περπάτησε σε όλα τα σημαντικά πεδία μαχών και κατέγραψε τι απομένει σήμερα από εκείνη την εποχή. Δημιούργησε ένα πανέμορφο βιβλίο που περιέχει περισσότερες από 500 φωτογραφίες, παλιές και καινούργιες. Δίπλα στις παλιές φωτογραφίες τοποθετούνται οι σημερινές, ώστε ένας που δεν γνωρίζει το χώρο να καταλάβει καλύτερα τη διάσταση του χρόνου και τις μεταβολές που υπήρξαν. Η επιλογή αυτή του συγγραφέα, που εκμεταλλεύεται τη διάσταση του χρόνου, προκαλεί έντονη συναισθηματική φόρτιση, διότι μ’ αυτή τη φωτογραφική αντιπαράθεση φέρνει το χθες πιο κοντά στο σήμερα και μας βοηθά να καταλάβουμε  καλύτερα τα ιστορικά μηνύματα.

Υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες και από την Κω, τότε και σήμερα. Ο συγγραφέας συνεργάσθηκε μαζί μου και με τον Γιώργο Ανδρουλάκη. Η περιορισμένη αυτή έκδοση του βιβλίου αφιερώθηκε στον εορτασμό της 70ής επετείου των πολεμικών επιχειρήσεων στα Δωδεκάνησα.

Το βιβλίο προστίθεται στα μέχρι τώρα ξενόγλωσσα βιβλία που αφορούν τη σύγχρονη ιστορία της Δωδεκανήσου. Η ανάδειξη της μάχης και της κατοχής των νησιών, με το χρόνο αποκτά την πραγματική της ιστορική εκτίμηση και συνεχώς αυξάνονται οι συγγραφείς, Έλληνες, Βρετανοί, Ιταλοί και Γερμανοί, που ασχολούνται μ’ αυτή τη σημαντική περίοδο.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια οι μάχες στο Αιγαίο την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου δεν είχαν εκτιμηθεί σε όλες τους τις διαστάσεις από τη διεθνή βιβλιογραφία. Από στρατιωτική πλευρά είναι σύνθετες επιχειρήσεις και των τριών όπλων, με συμμετοχή ειδικών δυνάμεων και τεχνολογίας πρωτοπόρας για την εποχή, με τους πρώτους τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους αέρος – θαλάσσης. Από στρατηγική πλευρά είναι υποδειγματικές για να καταλάβουμε τη γεωστρατηγική σημασία των Βαλκανίων στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σημαντικό επίσης είναι και όλο το διπλωματικό υπόβαθρο γύρω απ’ αυτές.

Στις μάχες για την κατάληψη της Δωδεκανήσου έλαβαν μέρος οι τρεις εμπόλεμοι, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία και συμμετείχε το ελληνικό ναυτικό και ο Ιερός Λόχος. Όλα αυτά τα παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον και η Τουρκία που συνεχώς προσπαθούσε να έχει λόγο.

Το βιβλίο (ISBN: 978-3-00-042962-0) είναι γραμμένο στα αγγλικά, έχει σκληρό εξώφυλλο και διαστάσεις 290mm x 240mm. Αποτελείται από 208 σελίδες με περισσότερες από 500 φωτογραφίες εκ των οποίων οι 350 είναι ασπρόμαυρες εποχής. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό άτλαντα αυτών των μαχών και αποτελεί τη δευτερολογία του πρώτου βιβλίου του Anthony Rogers. Θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό είναι χρήσιμο σε κάθε Δωδεκανήσιο που ενδιαφέρεται για την περίοδο αυτή.

Το κόστος του ανέρχεται σε 29,99 € + 10,00 € ταχυδρομικά (σύνολο 39.99 €) και για να το βρει όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει στη διεύθυνση:toro.enquiries@gmail.com

SWASTIKA OVER THE AEGEAN

Ιs a photographic record of events that occurred in and around the Dodecanese in the autumn of 1943. Those events resulted in the last decisive German victory of the Second World War. British and Dominion forces and their new Italian allies were subjected to a resounding defeat: 234 Infantry Brigade ceased to exist, and key Aegean islands remained under German occupation until the final Allied victory.

The Eastern Aegean was the setting for a series of German air-sea landings, something not normally associated with the Wehrmacht. German infantry carried out beach assaults and, unusually, Fallschirmjäger were deployed in their intended role as paratroopers, more than two years after sustaining frightful losses in Crete. Both sides relied on air and naval forces, as well as conventional and unconventional ground forces. German paratroopers were drawn from the Luftwaffe and Division Brandenburg; the latter also fielded coastal raiders and assault troops.

The Allies had on call a battalion of The Parachute Regiment, several infantry battalions, and Raiding Forces, which included the Long Range Desert Group, Special Boat Squadron, Commandos and Ieros Lohos (Greek Sacred Squadron).

This limited edition book is published in commemoration of the 70th anniversary of the battle for the Dodecanese and features more than 500 images including:

Rare wartime documents

Some 350 wartime photographs

Colour photographs of the islands today

Maps of Kos, Leros and the Dodecanese

Hardcover: 208 pages

Publisher: Toro (November 2013)

Language: English

ISBN: 978-3-00-042962-0

Product dimensions: 290mm x 240mm

Available from: toro.enquiries@gmail.com

        98-99

Advertisements