Ετικέτες

, , , ,

3 Μαΐου 1941,

Greece48

Την Κυριακή του Θωμά 27 Απριλίου 1941, οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Αθήνα. Το επόμενο Σάββατο 3 Μαΐου 1941, σαν σήμερα, τα Γερμανικά και Ιταλικά στρατεύματα κατοχής πραγματοποίησαν την περίφημη «Παρέλαση της Νίκης του Άξονα». Μια επίδειξη δύναμης για προπαγανδιστικούς λόγους που είχε καταγραφεί σε ταινίες και πάμπολλες φωτογραφίες για να προβάλλεται στους κινηματογράφους της Γερμανίας και της Ιταλίας.
Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις παλιές φωτογραφίες μόνο ασπρόμαυρα, αυτή όμως η σπάνια έγχρωμη φωτογραφία ξενίζει με τα καθαρά της χρώματα λες και τραβήχτηκε σήμερα. Όταν βλέπεις έγχρωμο όλο αυτό το συρφετό από φασίστες δολοφόνους και τον αγκυλωτό σταυρό να μολύνει την πλατεία Συντάγματος, εκμηδενίζεται ο χρόνος και μπερδεύεσαι και αυτό κάνει πιο οδυνηρό το γεγονός ότι μετά από 74 χρόνια οι Γερμανοί ακόμη θέλουν να κάνουν κουμάντο στην Ελλάδα.
Η φωτογραφία φέρει τη σφραγίδα του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press και φαίνεται η εξέδρα των επισήμων. Θεατές ήταν μόνο στρατιώτες των δύο στρατών κατοχής, κάποιες μαθήτριες της γερμανικής Κοινότητας και η κυβέρνηση των δοσιλόγων.
Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας υπάρχει το εξής κείμενο: «Επιθεωρώντας την Παρέλαση της Νίκης του Άξονα στην Αθήνα». Την παρέλαση επιθεωρεί ο Αρχιστράτηγος Sigmund Wilhelm List (στο κέντρο, κρατώντας σκήπτρο). Στην πίσω σειρά δεξιά στην εξέδρα επιθεώρησης είναι ο γνωστός πτέραρχος Wolfram von Richthoven που βομβάρδισε τη Γκερνίκα (Guernica), γεγονός που ενέπνευσε τον Πάμπλο Πικάσο να ζωγραφίσει το διάσημο πίνακα. Υπήρξε ο νεώτερος στρατάρχης της Ναζιστικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά από λίγο ανέβηκε στην εξέδρα και ο αρχηγός των SS Oberstgruppenführer Sepp Dietrich, δεξί χέρι του Hitler, γνωστός δολοφόνος των ομοϊδεατών του S.A. τη «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών».
Το κωμικό στην παρέλαση αυτή είναι το όχημα που διακρίνεται στη φωτογραφία και μεταφέρει Ιταλό ανώτατο αξιωματικό και την ιταλική σημαία. Οι νικημένοι Ιταλοί ήθελαν και αυτοί να παρελάσουν ως νικητές, με τις πλάτες των Γερμανών. Δεν ντρέπονταν για την πανωλεθρία τους στην Αλβανία.
Οι Γερμανοί για να μην γίνουν τυχόν επεισόδια κατά τη διάρκεια της παρέλασης κράτησαν ομήρους 11 Έλληνες συνδικαλιστές, ιατρούς και καθηγητές, μέχρι να τελειώσει όλη η παρέλαση.
Σήμερα 74 χρόνια μετά οι απόγονοι αυτών των Γερμανών ακόμη μας ταλαιπωρούν∙ μαζί τους και ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι που «χωρίς ντροπή, χωρίς αιδώ» σε συνέντευξή του στο Spiegel λέει χαρακτηριστικά: «Κάποιες Κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει ότι έχουν χάσει εδώ και καιρό την εθνική τους ανεξαρτησία λόγω του υψηλού χρέους τους. Μόνο αν εκχωρήσουν την εθνική τους κυριαρχία θα έχουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρωζώνης».
Φαίνεται ότι η ιστορία δεν τους δίδαξε τίποτε, αλλά ………… δεν φταίνε αυτοί.
Βίντεο από την παρέλαση των Γερμανών-Leibstandarte Parade in Greece

Advertisements