Ετικέτες

, , , ,

%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%ad%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%82-1

Greece48

1) Αυθυποβολή είναι η διαδικασία κατά την οποία το άτομο επηρεάζει συνειδητά τον εαυτό του με σκέψεις που το ίδιο επιλέγει ως προς κάποιον τομέα ή κάποια περίσταση.
2) Placebo (πλασέμπο) ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένας ασθενής παρουσιάζει βελτίωση, ενώ λαμβάνει ένα εικονικό φάρμακο, δηλαδή μια ουσία χωρίς πραγματική δράση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Είναι φαινόμενο που οφείλεται στην αυθυποβολή. Έτσι εξηγούνται κάποια «θαύματα» και κάποιες θεραπείες που έμοιαζαν αδύνατες, όπως: παράλυτοι που περπάτησαν και ετοιμοθάνατοι που αναστήθηκαν, μουγκοί που μίλησαν και κουφοί που ακούσανε. Όλα αυτά έχουν ψυχικό υπόβαθρο, κυρίως υστερικού τύπου. Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι γεμάτος από τέτοια παραδείγματα. Η Μάρθα Βούρτση έβρισκε το φως της μόλις γύριζε ο Ξανθόπουλος. Επειδή η ύπαρξη του ανθρώπου είναι τραγική και η ανάγκη ζωτικών μύθων αναγκαία. Τι να κάνουμε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Έτσι εξηγείται και η στροφή στις λεγόμενες εναλλακτικές και ανατολίτικες «θεραπείες» που ήρθαν ξανά στη μόδα. Από τα συνομωσιολογικά κινήματα κατά του εμβολιασμού και τις επικίνδυνες εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο, μέχρι τις προφητείες και κάθε άλλη ανορθολογική και αντιεπιστημονική σκέψη αποδεικνύεται πόσο έχει εισχωρήσει ο φόβος και η άγνοια στο σύγχρονο άνθρωπο.
Θα το αντιδιαστείλω με αυτό που ονομάζεται δύναμη της θέλησης και θετική σκέψη που βοηθά στην άμυνα της ψυχής και του οργανισμού μας απέναντι σε κάθε ασθένεια. Η τελευταία ανακάλυψη της περιοχής τού εγκεφάλου που ανταποκρίνεται στο placebo, ενισχύει αυτό που έως τώρα πίστευε η επιστήμη.
Όπως δήλωσαν ερευνητές, εντόπισαν την εγκεφαλική περιοχή που συνδέεται με το φαινόμενο placebo. Το φαινόμενο συμβαίνει όταν μια εικονική θεραπεία, όπως ένα χάπι ζάχαρης, οδηγεί σε σημαντική μείωση του πόνου ή άλλη βελτίωση που συνδέεται με την υγεία. Το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένη αγωγή για τους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιο πόνο, δήλωσαν οι ερευνητές.
Χρησιμοποιώντας ένα νέο είδος μαγνητικής τομογραφίας που αναπτύχθηκε για την έρευνα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι εντόπισαν περιοχή που ανταποκρίνεται στο εικονικό φάρμακο. Ο ερευνητής Vania Apkarian του Northwestern University δήλωσε ότι η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει στους γιατρούς να βλέπουν ποια περιοχή του εγκεφάλου ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του πόνου και να επιλέγουν συγκεκριμένα φάρμακα. Επίσης παρέχει περισσότερες μετρήσεις βάσει ενδείξεων. Οι γιατροί θα μπορούν να μετρούν πώς η περιοχή πόνου του ασθενούς επηρεάζεται από το φάρμακο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα έχουν τη δυνατότητα να εξελίξουν την εξατομικευμένη θεραπεία για τον πόνο, που βασίζεται στο πώς ανταποκρίνεται σε ένα φάρμακο ο εγκέφαλος ενός ασθενούς. Το να γνωρίζουμε πώς αντιδρά ο εγκέφαλος σε ένα φάρμακο θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πιο ακριβείς κλινικές δοκιμές για φάρμακα κατά του πόνου, εντοπίζοντας και αποκλείοντας ασθενείς με υψηλή ανταπόκριση στο placebo. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Biology.

Advertisements