Ετικέτες

, , , , , , , , ,

1α

Greece48

Στις 5/5/1945 οι τελευταίες φασιστικές δυνάμεις της βόρειας Ιταλίας (R.S.I.), πιστές στον Mussolini, παραδόθηκαν. Το ίδιο έκαναν και τα υπολείμματα των φασιστών στα Δωδεκάνησα. Η γερμανική διοίκηση με τον στρατηγό Ο. Wagener (έναν πρώην τραμπούκο που ο Hitler έκανε υφυπουργό οικονομικών και μετά διοικητή Δωδεκανήσου) δεν είχε καταλάβει ότι τελείωσαν όλα. Όταν στις 7/5/1945, ο διάδοχος του Hitler, ναύαρχος Dönitz, στις 2.41΄ υπέγραψε την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας και διέταξε την παράδοση των γερμανικών δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα, τότε ο Wagener κατάλαβε ότι τελείωσαν όλα. Την ίδια ημέρα που έλαβε το τηλεγράφημα της γερμανικής παράδοσης, έστειλε μήνυμα στον Άγγλο διοικητή της Σύμης, ταξίαρχο Moffat, για να τον ρωτήσει για τον τόπο και τη διαδικασία της γερμανικής παράδοσης. Μετά από συμφωνία, την επομένη, 8/5/1945, πήγε από τη Ρόδο στη Σύμη για να υπογράψει το πρωτόκολλο της άνευ όρων παράδοσης των γερμανικών στρατευμάτων της Δωδεκανήσου. Ο στρατηγός, για να πάει στη Σύμη, χρησιμοποίησε το τελευταίο πολεμικό σκάφος που του είχε απομείνει στα Δωδεκάνησα, την κανονιοφόρο KJ. 25. Το ταχύπλοο προσέγγισε το αγγλικό αντιτορπιλικό «Active», που βρισκόταν στο λιμάνι της Σύμης και από εκεί η γερμανική αντιπροσωπεία αποβιβάστηκε στο νησί.
Στη Σύμη τους περίμενε ο εκπρόσωπος του γενικού στρατηγείου Μέσης Ανατολής, ταξίαρχος J. Moffat και ο στρατιωτικός διοικητής Σύμης, συνταγματάρχης P. Acland. Από την ελληνική πλευρά βρισκόταν εκεί, ο διοικητής του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχης Χριστόδουλος Τσιγάντες και από τη γαλλική ο πλοίαρχος Legge. Σε κτήριο κοντά στο λιμάνι (κτήριο Καψοπούλου) έγινε η συνάντηση, υπέγραψαν οι Γερμανοί την παράδοσή τους και έτσι έληξε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στα Δωδεκάνησα .
Μετά την παράδοση η γερμανική ηγεσία στην Κω αποφάσισε η διαταγή «παύσατε πυρ» να ισχύσει από τα μεσάνυκτα της 8ης προς 9η Μαΐου.
Οι στρατιώτες άκουσαν με ηρεμία τους αξιωματικούς τους, που τους ανάγγειλαν το τέλος του πολέμου, ίσως και με κάποια ικανοποίηση, γιατί θα γυρνούσαν στο σπίτι τους. Κλείστηκαν στα στρατόπεδά τους και περίμεναν την άφιξη των συμμάχων.
Οι επέτειοι δεν είναι μουσειακές τελετουργίες, αλλά ευκαιρίες αναστοχασμού για το μέλλον που χαράξαμε, για να εκτιμήσουμε τα σωστά και τα λάθη μας. Ένας πρόχειρος απολογισμός 72 χρόνια μετά δεν είναι καθόλου αισιόδοξος. Η ηττημένη Γερμανία σήμερα είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρώπη. Η νικήτρια Ελλάδα είναι μια υπερχρεωμένη αποικία χρέους. Γιατί συνέβησαν όλα αυτά ? Κάποια στιγμή πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες. Η ιστορία δεν γυρίζει πίσω. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη μόνο από ήρωες στον πόλεμο, αλλά και στην ειρήνη.

2435α67